Copiii nimănui uitaţi în orfelinate neprimitoare, datorită unei legi absurde!

cristi.ciulei 05 Aprilie 2013, 10:41:51 52 comentarii
Copiii nimănui uitaţi în orfelinate neprimitoare, datorită unei legi absurde!

Florin Truţ
florin.trut@gmail.com


Legea adopţiilor trebuie urgent modificată.

Îi vedem tot mai des în reportajele difuzate la televiziune sau cu chipurile lor triste în paginile unor ziare. Înghesuiți în case de copiii, în orfelinate, abandonați în spitale, sau chiar obligați de către unii tutori inconștienți să apeleze la mila publică, cerșind în stradă câțiva bănuți!... Vinovați fără vină, pentru simplul motiv că s-au născut din întâmplare, din „flori” sau că nu au mai fost doriți după ce au văzut lumina zilei, zeci de mii de copii fără părinți așteaptă cu speranță ziua în care își vor găsi mamă și tată adoptivi. Deși a fost modificată în urmă cu aproape un an, legea adopțiilor nu a încurajat această procedură legală de a le fi găsiți părinți copiilor năpăstuiți de soartă. Dim­potrivă, conform statisticilor în domeniu, numărul copiilor adoptați s-a redus în ultimul an la jumătate. Asta în ciuda faptului că tot mai mulți străini se interesează de copiii nimănui din România cu intenția de a-i adopta.

Pentru că cei din executiv și din forul legislativ nu au catadicsit să se aplece mai mult către acești copii ai nimănui, au preluat această sarcină mai multe asociații non-profit din România. Nu mai puțin de 33 de ONG-uri din ţară, vor prezenta azi, 4 aprilie 2013, în faţa membrilor Comisiei Juridice din Senatul României, proiectul unei noi legi a adopţiilor. Asociaţiile de profil,au încercat de mai multe ori să obţină modificarea actualei Legi a adopţiilor, unul dintre obiective fiind deblocarea adopţiilor internaţionale.

Prevederile Legii nr. 273/2004, privitoare la adopții, au mai fost modificate în 2009 şi în 2012, dar procedurile privitoare la înfiere nu au fost îmbunătăţite. Mai mult, adopţiile internaţionale nu au fost deblocate, motiv pentru care copiii care au împlinit opt-nouă ani, dar şi cei de etnie rromă sau cei cu dizabilităţi, care nu sunt doriţi de părinţii adoptivi din România, nu pot beneficia de şansa de a avea o familie.

Asociațiile amintite au hotărât ca anul acesta să prezinte aleșilor o abordare radicală în privința legii adopțiilor. Ele cer pur și simplu abrogarea actualei legi şi adoptarea uneia noi, mult mai clară, mai simplă şi care să ţină cont de interesul superior al copiilor aflați în situația de a fi adoptați. În elaborarea noului act normativ, au fost luate în calcul legislaţia şi practicile din statele europene sau nord americane, precum şi prevederile convenţiilor internaţionale în domeniul adopțiilor.

Proiectul noii legi va fi depus spre analiză şi dezbatere în comisii tot pe 4 aprilie de către senatorul braşovean Sebastian Grapă (PNL), în calitate de iniţiator al acestui act normativ.

Potrivit parcticii parlamentare, într-o primă fază, proiectul de lege va intra în dezbaterea Comisiei de Muncă a Senatului, apoi va trece prin celelalte comisii de specialitate, urmând afi supus ulterior votului aleșilor.

Se impune, măcar după 22 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, clarificarea acestei probleme atât de importante, la urma urmei, prin adoptarea unei legi noi care să ușureze și să reducă formalitățile prin care se poate adopta în România, lăsând totodată cale liberă celor din străinătate să înfieze copii din țara noastră. Ar fi în intersul imaginii României, dar mai ales, în interesul copiilor orfani, bătuți de soartă!


52 comentarii »

  1. Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu »