Curtea Constituţională - o jucărie a partidelor, pentru politicieni!

cristi.ciulei 28 Martie 2013, 14:20:25 6 comentarii
Curtea Constituţională - o jucărie a partidelor, pentru politicieni!

Andrei Ando
andreiando@gmail.com


Este alambicat şi absurd sistemul judiciar românesc! Ca să devii judecător la ultima judecătorie din România, într-o comună ruptă de civilizaţie şi uitată de Dumnezeu, trebuie să treci examene dificile şi stresante. Dar să devii judecător în cea mai importantă instanţă a ţării, Curtea Constituţională (CC), este nevoie doar de plasament politic!

În aceste zile se schimbă garda la CC. Oameni acuzaţi că au ajuns pe poziţii datorită unei susţineri politice de conjunctură ar putea fi schimbaţi, prin concurs, cu alţii, în cazul cărora să prevaleze criteriile de competenţă. Vă mai amintiţi acuzaţiile severe de anul trecut, la adresa dilentantismului judecătorilor CC şi a manierei de selecţie? Iată că valul supărării a trecut, iar numirile se fac la fel de clientelar şi de arbitrar. Vorba veche, vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem toţi ca proştii este valabilă şi de această dată.

Auzim politicienii vorbind despre nevoia de profesionalizare a sistemului (înţelegând prin „sistem” acele instituţii care girează buna funcţionare a statului). Constatăm, pe de altă parte, că numirile în funcţiile-cheie, cele mai importante şi mai bănoase, nu se fac pe criterii de competenţă profesională sau de competiţie corectă ci clientelar, în funcţie de simpatii, interese, diferite aranjamente. Oare ce gândesc acum judecătorii care s-au spetit să intre în sistemul acesta cvasi-ermetic (este de notorietate faptul că examenele de admitere în magistratură sunt cele mai grele şi mai solicitante) şi apoi să avanseze, când constată că de fapt cheia succesului nu ţine de considerente profesionale?! Dar ce spune acum Uniunea Europeană, care în urmă cu câteva luni nu mai putea de dragul respectării procedurilor şi a garantării bunelor practici în instanţele româneşti?

Este firesc ca instituţiile noastre să funcţioneze în continuare ca sinecuri, în loc să fie eficientizate cu personal special pregătit pentru garantarea activităţii lor ireproşabile?!

Faptul că judecători numiţi politic ajung la Curte nu este liniştitor şi nici dătător de speranţă pentru idealiştii care sperau asanarea morală a sistemului judiciar şi vedeau în mentorii celor promovaţi garanţii respectării libertăţilor şi demnităţii; dimpotrivă, alimentează suspiciunile că domniile lor au fost instrumente politic care - după ce s-au achitat de misiunile ce le-au fost trasate - sunt pus acum într-un loc unde poate fi în continuare util celor care l-au investit cu încredere.

Am început prin a spune că este greu de înţeles cum funcţionează sistemul judiciar românesc, pentru că în mod paradoxal cei care ar trebui să îl credibilizeze par determinaţi să îşi satisfacă poftele cu el, chiar cu riscul decredibilizării sale. Îl folosesc ca pe un efect personal şi dacă ocazional ridică glasul pentru el este fiindcă sunt determinaţi nu să garanteze libertatea şi independenţa sa, ci să îşi apere interesul şi proprietatea.

Ca şi precendentele numiri, şi cele de acum sunt la fel de arbitrare. Reprezintă perpetuarea aceleiaşi greşeli de sistem care a declanşat criza constituţională din toamna trecută – judecătorii instanţei sunt numiţi politic şi reacţionează politic, astfel încât Curtea Constituţională este mai puţin credibilă decât judecătoria de la Bolintin Vale, unde măcar accesul se face pe bază de concurs. Pe cale de consecinţă, hotărârile sale vor fi permanent contestate şi supuse blamului celor care contestă legitimitatea unei instanţe alcătuite de partide, pentru politicieni.

Noua Constituţie ar trebui să corecteze această situaţie. Dacă fiecare partid va persevera în a-şi pune oamenii la Curtea Constituţională pe criterii politice, tot timpul vor fi scandaluri şi suspiciuni de aservire! Or, la cea mai importantă instanţă a statului trebuie elaborate criterii de promovare clare, prin concurs, care să excludă orice îndoială asupra probităţii magistraţilor şi a corectitudinii soluţiilor.

În aceste zile se schimbă garda la CC. Oameni acuzaţi că au ajuns pe poziţii datorită unei susţineri politice de conjunctură ar putea fi schimbaţi, prin concurs, cu alţii, în cazul cărora să prevaleze criteriile de competenţă. Asta însă nu se întâmplă – judecătorii sunt puşi pe funcţie tot pe criterii de simpatie şi loialitate politică.


6 comentarii »

  1. Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu »