Premieră în România. Camera de Comerţ din Arad vrea să cumpere un aeroport

cristi.ciulei 28 Martie 2013, 14:30:38 73 comentarii
Premieră în România. Camera de Comerţ din Arad vrea să cumpere un aeroport
Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură din Arad vrea să facă orice pentru a atrage cât mai mulţi investitori în vestul ţării. După ce a construit cel mai mare centru expoziţional din ţară, după cel aflat în Bucureşti, reprezentanţii Camerei de Comerţ se gândesc acum să cumpere chiar şi un aeroport. Decizia aparţine conducerii interimare a Camerei de Comerţ de la Arad, care este convinsă că o astfel de investiţie ar putea duce la dezvoltarea relaţiilor de afaceri între firme din vestul ţării şi mari companii din străinătate.


Alexandra Popa


După ce a evitat în ultimul moment dezafilierea de Camera de Comerţ a României, conducerea interimară a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Arad vrea să dezvolte relaţiile de colaborare dintre firmele româneşti şi cele din străinătate. Preşedintele interimar al Camerei de la Arad, Gheorghe Seculici, susţine că oamenii de afaceri şi firmele autohtone au nevoie de sprijin în această perioadă, mai mult ca niciodată. Organizarea de târguri, expoziţii precum şi organizarea unor întâlniri între reprezentanţii firmelor din România, ar putea fi doar câteva dintre măsurile care trebuie luate urgent. Asta cu atât mai mult cu cât, la Arad, Camera de Comerţ a construit cel mai mare centru expoziţional, după cel din Bucureşti. În plus, Camera de Comerţ ar trebui să se orienteze spre investiţii care în viitor ar putea duce la atragerea unor mari firme. Preşedintele interimar al Camerei de Comerţ din Arad susţine că o astfel de decizie a fost luată şi în urmă cu mai bine 15 ani când la Arad a început construirea Centrului Expoziţional. Cu toate că la vremea respectivă, investiţia era ieşită din comun, astăzi, acest centru de expoziţii este gazda a zeci de târguri de mare amploare, cunoscute chiar şi peste hotare.

Şi pentru a fi în contact cât mai direct cu firmele din ţară şi străinătate, Gheorghe Seculici vine cu o propunere care a luat prin surprindere atât mediul de afaceri cât şi administraţia locală. El propune nici mai mult nici mai puţin decât cumpărarea Aeroportului Internaţional Arad. Aflat în subordinea Consiliului Judeţean Arad, acest aeroport este aproape de faliment. Aeroportul nu îşi poate susţine activitatea, având doar două curse de pasageri pe săptămână cu Italia şi din când în când mai primeşte curse care nu pot ateriza la Timişoara din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cu toate că a beneficiat de investiţii serioase în urmă cu ani buni, Aeroportul Interna­ţio­nal Arad nu a reuşit să intre pe harta operatorilor de aviaţie din ţara noastră. Multe dintre curse au fost pierdute în dauna Aeroportului din Timişoara, şi după cum spun cei din administraţia locală, pe criterii politice. „Cred că prin Camera de Comerţ de la Arad putem prelua acest aeroport. Nu ar fi o premieră modială. Trebuie să ai doar viziune şi curaj să faci acest pas. Ştiu cel puţin două oraşe în Germania care deţin fiecare câte un aeroport, care după ce au fost preluate au devenit profitabile, iar zonele s-au dezvoltat foarte mult” declară preşedintele interimar al Camerei de Comerţ din Arad, Gheorghe Seculici.

Odată preluat, aeroportul ar putea beneficia de investiţii serioase. Cei mai mulţi bani ar veni chiar de la Uniunea Europeană care poate finanţa astfel de obiective. „Sunt multe programe europene care ne poate asigura o mare parte a finanţării de care are nevoie acest aeroport. Cu fondurile externe obţiune şi cu o contribuţie din partea administraţiei locale şi a Camerei de Comerţ putem relansa acest aeroport. Perspectivele sunt bune” explică Gheorghe Seculici.

Situat în imediata apropiere a centurii Aradului în regim de autostradă, Aeroportul Internaţional Arad are nevoie de fonduri importante pentru a putea deveni operaţional la capacitate maximă. Consiliul Judeţean Arad, acţionar majoritar al societăţii ce deţine aeroportul a încercat în ultimii ani să găsească soluţii pentru revitalizarea acestuia. Chiar construirea autostrăzii a făcut ca o parte a aeroportului să nu mai poată fi funcţională şi a fost nevoie de mutarea balizajului necesar aterizării aeronavelor în siguranţă. Preşedintele Consiliului Judeţean a rămas surprins de propunerea celor de la Camera de Comerţ. „O astfel de asociere prin care Camera de Comerţ să se implice la aeroport sună foarte interesant. Ar fi foarte bună pentru că avem nevoie de un aeroport funcţional” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu.

Intenţia de a cumpăra Aeroportul Intenaţional Arad a luat prin surprindere atât mediul de afaceri cât mai ales administraţia locală. Directorul general al aeroportului Dan Bălăcel susţine că o astfel de preluare ar putea revitaliza întreaga activitate. Bălăcel spune că aeroportul are nevoie de investiţii masive pentru a deveni operaţional la standardele cerute în străinătate. „Pentru a funcţiona la capacitate maximă ar fi nevoie de o investiţie de cel puţin 10 milioane de euro. Trebuie prelungită pista cu 350 de metri şi în plus ar fi nevoie de modernizarea aerogării. Noi am depus un proiect la Ministerul Transporturilor însă din câte se pare, în acest an nu vor fi bani pentru investiţii” declară Dan Bălăcel.

73 comentarii »

  1. Acest articol nu are comentarii.

Lasa un comentariu »